Monday, 23 October 2017

Archive: е-книги Subscribe to е-книги

Виктор Фридман

Македонистички студии

Виктор Фридман дипломирал руски јазик и литература на колеџот Рид во 1970 година. Тој подоцна докторирал за словенски јазици и литература...
karavangelis

Дејноста на Организацијата погледната од грчка гледна точка

По неблагодарноста следи бесрамноста – Статија на Германос Каравангелис во грчкиот весник “Неа Имера” од 1904 г.
Jane_Sandanski

Робовите се борат за слобода, а слободните за совршенство

Биографија на Јане Сандански од Ангел Динев, чиј ракопис е започнат во 1947 година во Бугарија, а довршен 1948 во Скопје.   Биографија...
клик за pdf

Активната и пасивната страна на идеологијата

Извадок од Идеологијата и поединецот, издадена од Макавеј
Бранислав Саркањац - По свое

Кој е новиот дискурс за новата ситуација?

од Македонски Катахрезис или Како да се зборува за Македонија
IMG_0058

Херменевтика на локалното

од Македонски Катахрезис или Како да се зборува за Македонија    
ВМРО атентат

Aтентатот врз кралот на СХС

Никола Жежов – ВМРО и атентатот врз Југословенскиот крал кликни на текстот или овде за pdf
Balkans1912.jpg5000000-630x440

Балканските војни и Македонија

Нас не нè интересира прашањето за Балканските војни воопшто. Тоа стои надвор од нашата намера. И не би требало да се очекува некоја исцрпна...
Danilo Kocevski

Јустинијана – градот кој го нема

  Јустинијана – градот кој го нема од Данило Коцевски Содржина МИРИСИ ОПСЕСИЈА МОЌ КРУГ ПРОКОПИЈ ТРАНС НЕДОУМИЦА ЕВАНС ЦАРОТ ХОРМИЗДИНА ПАЛАТА НАСЛЕДСТВО БУНТ КЛУЧ Белешка...
Акаша Хроника - Рудолф Штајнер

Последните периоди пред поделбата на половите

Рудолф Штајнер – Акаша Хроника Последните периоди пред поделбата на половите (кликни за .pdf)