Monday, 23 October 2017

Archive: избор Subscribe to избор

makedonija cupovski

..Македонiи, которая прославлена Александромъ…

Македонија, прославена од Александар Македонски, осветена од апостол Павле, облагородена од дејноста на светите браќа Кирил и Методиј,...
Орион

Небото над Македонија

Sky Map of Macedonian People на Ѓоре Ценев е содржана во  библиотеката на NASA, дигитална датабаза за астрофизика. Ова само ни потврдува за значењето...
dragon egg

Змеова невеста

ДИМИТАР ГЕОРГИ МОЛЕРОВ (Банско, 1874 – Софија, 1961) претставува мошне интересна творечка личност од крајот на XIX и првата половина на македонскиот...
shamans dream

Животот и Смртта, Лагата и Вистината

Во еден миг, над работ од бездната се сретнале Животот и Смртта. Тогаш Животот ја прашал Смртта: “- Зошто мене сите ме сакаат, а од тебе...
едната од Жито Поле, другата од Вино Поле а третата од Овче Поле

Заљубил јунак три девојчиња

Заљубил јунак три девојчина, Првата беше от Жито-поле, Другата беше от Винo-поле, Треката беше от Овче-поле. Таја што беше от Жито-поле Пуштат...
Cannabis_sativa_Koehler_drawing

Македонскиот коноп (прв дел)

Македонскиот народ одгледувал коноп за добивање на преден конец / преѓа, уште од памтивек. Земјоделците го саделе конопот во близина...
Zakletva na VMRO

„Реформи“ за борбата во Македонија

Борбата во Македонија предизвика такво воодушевување во срцата на многумина младичи во странство, што некои од нив решиле да ги остават...
Aleksandrija na mapa od 1588 g

Учените луѓе во Александрија

Тука работел филозофот Ератостен кој уште пред 2 000 години докажал дека земјата е со тркалезна форма, потоа Хипарх кој го картографирал...
Behind-The-Scenes-Of-Matrix-2

Креатори на супер сценарија

Живееме во време кога филмската и телевизиска индустрија активно го креира сценариото на нашата реалност. По изминувањето на т.н златни,...
елисавета николова мише развигоров

Внуката на Овчеполскиот кнез Мише Развигоров првпат дојде во Штип

Елисавета Николова од Бугарија, за првпат се сретна со својот дедо, штипскиот војвода  Мише Развигоров. 74-годишната Савка, чиј семеен...