Friday, 24 August 0306

Archive: избор Subscribe to избор

deteto

Детето што немало страв

Радио приказна, раскажана од Борис Мајсторов Детето им рекло на змејовите – кажете ми што е страв и каде да го најдам?
кутлеш2

Македонската кралска гробница во Кутлеш

Избор од фотографии од македонската кралска гробница во Кутлеш (Вергина), денешна Грција.
bregalnica

Со грижа до бериќет – сливот на реката Брегалница

Тоа што го прави сливот на реката Брегалница толку посебно место, е нејзината биолошка разновидност. Погледнете го видеото за да дознаете...
cassiopeia geoglyph

Роденденот на цар Александар Македонски и големиот геоглиф во Овче Поле

Од навидум обичен рид со некаков си чуден знак на него, за кој што до пред пола деценија само се шепотеше во одредени кругови, големиот...
open old book, a rose in a vase and a feather

Марко Цепенков за “бабините деветини”

Многу приказни и друзи работи сум ги збирал од помеѓу народот така: со прво јас ќе им прикажев нешто од тоа што ми требаше и така ќе ги...
makedonija cupovski

..Македонiи, которая прославлена Александромъ…

Македонија, прославена од Александар Македонски, осветена од апостол Павле, облагородена од дејноста на светите браќа Кирил и Методиј,...
Орион

Небото над Македонија

Sky Map of Macedonian People на Ѓоре Ценев е содржана во  библиотеката на NASA, дигитална датабаза за астрофизика. Ова само ни потврдува за значењето...
dragon egg

Змеова невеста

ДИМИТАР ГЕОРГИ МОЛЕРОВ (Банско, 1874 – Софија, 1961) претставува мошне интересна творечка личност од крајот на XIX и првата половина на македонскиот...
shamans dream

Животот и Смртта, Лагата и Вистината

Во еден миг, над работ од бездната се сретнале Животот и Смртта. Тогаш Животот ја прашал Смртта: “- Зошто мене сите ме сакаат, а од тебе...
едната од Жито Поле, другата од Вино Поле а третата од Овче Поле

Заљубил јунак три девојчиња

Заљубил јунак три девојчина, Првата беше от Жито-поле, Другата беше от Винo-поле, Треката беше от Овче-поле. Таја што беше от Жито-поле Пуштат...