Monday, 23 October 2017

Archive: избор Subscribe to избор

Ѕвездата од Кутлеш

Знамето на Република Македонија

Секоја држава има суверено право да управува со своите национални работи без мешање на друга држава. Дали една земја членка на ОН може...
Љубовта е потполно лажна, таа медот го цеди а восокот го остава башка... - пее древниот трубадур, витезот со мајчинска љубов..

Само со Љубов… (антивирус за вашиот Матрикс)

“Силата не е во мнозинството, туку во духот. Тоа е силата што ја води војната. Еден лав совладува многу елени, а еден волк многу стада...

Троа лук за паразитите пар екселанс

Што е паразит? суштината на паразитирањето е да се живее на сметка на „друг живот“, којшто ќе биде извор на енергијата, но и материјата...
IMG_0059

ЗЕРО – мистичните анархисти со нов огромен мурал на фасадата на МКЦ

Значи ние сме мистични анархисти. Групата ’Зеро‘, пак, е еден повеќеклеточен организам, а секоја клетка е еден универзум, една уметничка...
freemason imro

Масонските лекции на Организацијата

Во Штип организиравме собранија на посветените во делото, што беа означувани со бројки и никакви имиња не се запишуваа. Бевме почнале...
Штом тапан ќе грмне со подземен екот...

Тапанот и врачот

 Еден аспект од нашево истражување се потпира на релацијата меѓу традиционалниот македонски и пошироко – балканскиот тапан и феноменот...
1024px-Frescos_in_St._Joachim_Church,_Macedonia

Алфа и омега, начало и конец, апокалипса…откровение

Свети Јоаким Осоговски или Осоговски манастир — манастир на околу 3 км североисточно од Крива Паланка, во прегратките на дабовата шума...
DSC00609

ЛОЗА во Лесново (фотографии)

Избор фотографии снимени од нашиот уредник Дедо Варадин при посетата на Лесново. Погледнете ја целата галерија: Би можело да Ве...
img337

Главниот град на разгледница од пред 30 и кусур години

Стара разгледница од 80тите години на минатиот век. Разгледницата ни ја испрати наша читателка, Маринела Серафимова од Свети Николе. Доколку...
Transfiguration_in_Kurbinovo

Современата наука и бабините деветини

Најновите истражувања покажуваат дека во народниот календар е кодиран прецизен астрономски код, а датумите на народните празници одговараат...