Thursday, 29 June 2017

Archive: избор Subscribe to избор

Љубовта е потполно лажна, таа медот го цеди а восокот го остава башка... - пее древниот трубадур, витезот со мајчинска љубов..

Само со Љубов… (антивирус за вашиот Матрикс)

“Силата не е во мнозинството, туку во духот. Тоа е силата што ја води војната. Еден лав совладува многу елени, а еден волк многу стада...

Троа лук за паразитите пар екселанс

Што е паразит? суштината на паразитирањето е да се живее на сметка на „друг живот“, којшто ќе биде извор на енергијата, но и материјата...
IMG_0059

ЗЕРО – мистичните анархисти со нов огромен мурал на фасадата на МКЦ

Значи ние сме мистични анархисти. Групата ’Зеро‘, пак, е еден повеќеклеточен организам, а секоја клетка е еден универзум, една уметничка...
freemason imro

Масонските лекции на Организацијата

Во Штип организиравме собранија на посветените во делото, што беа означувани со бројки и никакви имиња не се запишуваа. Бевме почнале...
Штом тапан ќе грмне со подземен екот...

Тапанот и врачот

 Еден аспект од нашево истражување се потпира на релацијата меѓу традиционалниот македонски и пошироко – балканскиот тапан и феноменот...
1024px-Frescos_in_St._Joachim_Church,_Macedonia

Алфа и омега, начало и конец, апокалипса…откровение

Свети Јоаким Осоговски или Осоговски манастир — манастир на околу 3 км североисточно од Крива Паланка, во прегратките на дабовата шума...
DSC00609

ЛОЗА во Лесново (фотографии)

Избор фотографии снимени од нашиот уредник Дедо Варадин при посетата на Лесново. Погледнете ја целата галерија: Би можело да Ве...
img337

Главниот град на разгледница од пред 30 и кусур години

Стара разгледница од 80тите години на минатиот век. Разгледницата ни ја испрати наша читателка, Маринела Серафимова од Свети Николе. Доколку...
Transfiguration_in_Kurbinovo

Современата наука и бабините деветини

Најновите истражувања покажуваат дека во народниот календар е кодиран прецизен астрономски код, а датумите на народните празници одговараат...
ЛОЗА

Лозата на одбраниот народ

Еден од најстарите симболи на плодородноста на Блискиот Исток и еден од поважните симболи на духовниот живот и препородот во паганскиот...