Sunday, 24 August 0341

Archive: избор Subscribe to избор

Posters11

Антимасонската изложба во Белград за време на втората светска војна

22 11 1941 – 19 01 1942
диво месо

Диво месо – Драмски театар Скопје, 1979 година

Горан Стефановски – Диво месо Драмски театар Скопје, 1979 година
Цвет, лист, стебло, чашка и плод на афион

Македонските афионови полиња на видео од 1950 година

Македонските полиња со мак на видео од 1950 година. Афион – мак
asclepius hermes paeon

Медицината во древна Македонија

Голем број од археолошките артефакти пронајдени на територијата на Република Македонија ни даваат увид за медицината во древните времиња....
ghoul quest seraphim

На вампирџиите од старите му останало од деда, прадеда, некоа трава

Гробието од вампирите имале една дупка, што си оделе во сабота да си лежат, чунки непендек било ете вапир во сабота не одел по куќите...
Неговиот почеток е во ложата Macedonia Risorta

Масонска ложа, еврејска синагога, дервишко теќе и револуционерен штаб

За Macedonia Risorta се вели дека едновремено била и масонска ложа, и еврејска синагога, и дервишко теќе, и револуционерен штаб! Главно врталиште...
gonzo

Хиперпродукција на псевдоними – хетеронимија

Кога писателите или, пак, скрибоманите користат едно, две или три разни лажни имиња, со кои го затскриваат својот идентитет од најразлични...
11-25_sv_kliment_14-15

Свети Климент Охридски Чудотворец

Свети Климент архиепископот Охридски, е ученик на светите Методиј и Кирил. По смртта на свети Методиј, Климент, под притисок на Германите,...
kliment ohridski makedonski film

Климент Охридски – македонски филм од 1986та

Македонски филм во два дела од 1986та година за животот и делото на Климент Охридски.
23 July 356 BC

Големиот геоглиф во Овче Поле

Користењето на комбинации од ѕвезди на небото и големи градби на земјата за симболички да се укаже кон значајни моменти во историјата...