Monday, 23 October 2017

Archive: избор Subscribe to избор

king1

Жив, жив е цар Александар Македонски

Синот на Филип Македонски, најголемиот војсководец, освојувач и визионер во историјата на човештвото, Александар Трети Македонски,...
Галилео Галилеј

Галилео Галилеј пред инквизицискиот суд

Пред 383 години Галилео Галилеј бил осуден на доживотна робија, која подоцна била преиначена во куќен притвор, а неговите дела биле осудени...
meckina sepa jrp

Култот на мечката во балканскиот фолклор

д-р Јасминка Ристовска – Пиличкова Институт за фолклор „Марко Цепенков“ – Скопје  Култот на мечката  во балканскиот фолклор Апстракт:...
Кокино

Мегалитската опсерваторија Кокино

Древната опсерваторија Кокино (или Мегалитската опсерваторија Кокино) е една од најинтересните содржини на овој локалитет. Просторот...
IMG_0061

“Aматеризам потекнува од амато, а тоа значи љубов”

Слободен во смисла на слободен човек кој мисли и кој не е лимитиран од било каков тип на авторитет на аура. Затоа опстојувам во андерграундот,...
Мандала

Карл Густав Јунг – Психологија и Алхемија

Карл Густав Јунг – Психологија и Алхемија мандала во соништата кликни на сликата за повеќе од авторот
Зошто Војна

Писмо до Зигмунд Фројд – Зошто војна?

. Уважен господине Фројде! За восхитување е како кај вас копнежот да ја видите вистината надвладеала над секој друг копнеж. Вие покажувате...
свобода или смърт

Слобода или смрт

Слобода или смрт е слоган кој се користел во ослободителните борби на неколку земји – САД, Бразил, Бугарија, Македонија, Грција, Уругвај… Во...
Kokino

Опсерваторијата на Кокино (Древни Вонземјани – видео)

Кокино (Татиќев камен) во емисијата Древни Вонземјани: Повеќе за Кокино на ЛОЗА  
plejadi cocev kamen

Плејадите нацртани на Цоцев Камен?

Во 2012тата година, за време на научна теренска настава по предметот Македонска палеолингвистика, студентите од Филолошкиот факултет...