Friday, 24 March 2017

Archive: избор Subscribe to избор

Miche_Dame_Efrem_Babata

Не иди Мише у Штипско, Штипско е лошо станало!

Излезал Мише војвода От таја славна планина, Со таја верна дружина. Навалил Мише Кочанско Кочанско село Пресека. Там е извикал Милана, Милана...
DCIM100MEDIADJI_0009.JPG

Овчеполските „воени ровови од почетокот на 20от век“ (видео)

lazarov

Кире Лазаров ЗА ЗАЕДНИЧКА МАКЕДОНИЈА

Кире Лазаров, Шампионот од Овче Поле ЗА ЗАЕДНИЧКА МАКЕДОНИЈА! Искрено, загрижен сум со случувањата последно време во нашата Македонија.Чувствувам...
Ѕе и Дион

Древната лоза на Дион и новото сонце на слободата

Првите активности на лозјата во текот на зимата за посветените во древните учења и мистерии несомнено потсетуваат на периодот пред...
1280px-Botticelli-primavera

Баба Марта (текст од книгата „Имагинариум“)

Нашата Баба Марта и обичајот да се плетат црвено – бели мартинки за плодност, здравје, среќа и „против уроци“ се адет останат од древни...
loza mk

ЛОЗА 2017: Нека се трупа к’смет и бериќет!

И ден денес во Овче Поле, а и низ цела Македонија и пошироко, се празнува празникот посветен на светецот Трифун, според едниот календар...
џумерко

Асма басма, од куров ми касна! Езе мезе, цел ти влезе! Ајчин бајчин пичка ти мајчин! Ајде внучке, на здравје нека ми ти е…

Благоја Спиркоски – Џумерко
demian-jeff-d-ottavio

Поздрав од Дамјан Овчеполски

Сите сме еднакви, ама не сме сите исти. Личниот пристап кон вечната убавина на она што го нарекуваме живот не прави различни. Еднакви...
џумерко

Македонски народни резил приказни – Позлатена пичка (18+)

Џумерко – Македонски народни резил приказни
768px-sun_symbol-svg

Во продажба книгата „Имагинариум“

„Имагинариум“ е втора книга на авторот Никола Ристевски. Во книгата можат да се прочитаат собрани текстови, пишувани во периодот од...