Monday, 23 October 2017

Archive: 2016 Subscribe to 2016

Свобода или Смрт

Ахил до Никола: Да се растури гнездото на кодошите

Од војводите многу нешта можат да се купуваат, зашто не само пијани ,туку и во трезна состојба тие не се штедат да ги величаат своите...
na svetov ubavina

На Светов Убавина

Горан Трајкоски На Светов Убавина песни од театарски претстави 19 април, 20.00h, Македонски Народен Театар “На Светов Убавина“, концерт...
gordana vincic osten galerija intuitivna ispovest

Интуитивната исповед на македонската висока свештеничка

Почитувани читатели, со огромно задоволство Ви ја најавуваме самостојната изложба на нашата уметница Гордана Винчиќ, која ќе трае десет...
loza

Интервјуата на ЛОЗА

26 интервјуа од минатата и оваа година со јавни личности и пријатели на ЛОЗА читајте – ИНТЕРВЈУА (клик)  
Nikola-Tesla

Никола Тесла: Со светот владеат вонсетилни метафизички идеи

Еве еден карактеристичен цитат од тајните списи на најголемиот српски езотерик – Тео Бегемот, кои сите ставови ги формулирал како...
Alexander_at_the_altar_fire_on_the_eve_of_the_battle_of_Gaugamela_by_Andre_Castaigne_(1898-1899)

Древното знаење на Александар

Човекот кој копнее за знаење поради самото знаење секогаш е над оној кој стекнува знаење поради некој практичен учинок. Затоа и Александар...
Zmej i Zmejica

Пристигнува споменикот на македонскиот змеј

Деновиве ќе биде поставен новиот споменик во Скопје. Се очекува да пристигне огромната скулптура од бронза и неколку други материјали...
Фридрих Ниче

На што се сведува “добриот човек”?

За критиката на добриот човек – Чесност, достоинство, свест за должност, праведност, човечност, искреност, отвореност, чиста совест...
Вонземски Приказни

Јасте Лее и Тите Лее

Во Јасдатикажам градот каде што секој втор жител беше сезнајко, дискурсите за политиката се одвиваа насекаде. Да не почнуваме со клишето...
33

Јавното мислење и тајните друштва

Загадочните слободни ѕидари, наречени масони, се наоѓаат насекаде по планетата. По осамостојувањето кај нас се регистрирани масонски...