Friday, 20 October 3741

Archive: ⊙ Subscribe to ⊙

11-25_sv_kliment_14-15

Свети Климент Охридски Чудотворец

Свети Климент архиепископот Охридски, е ученик на светите Методиј и Кирил. По смртта на свети Методиј, Климент, под притисок на Германите,...
От бога здраве, от мене песна.

И как да го крстат: Крстиха го Александро

Чедо си нема цар Филип Чедо си нема девет години, Желба му е останало, Останало дур на бога. Наврвило цар Филипа Да му иде на ордија, На...
Кочо Рацин, Стихови и Проза, Култура 1966, Скопје

Кочо Рацин – Богомилите

— Кратка расправиа от историата македонска — Ке се зачуди ли некој кога ке чуе како кај нас у X век живеале и држале пламени проповеди...
јавни коња пауна

Духот на Џоломарите

Чиниш, ќе ги разбудат мртвите. Среде орото младоженецот ја најавнува прво бабата, а потоа и невестата, симулирајќи полов акт. Ова се некрстени...
Карта на кралствата на Наследниците

Наследниците на Александар

По смртта на Царот, империјата била поделена помеѓу неговите најблиски генерали…   (кликни на сликата за поголема карта)     повеќе...
ЅЕ и ДИОН-001

Ѕе и Дион – антички верувања и култови

Ратко Дуев – Ѕевс и Дионис     Раѓање на античките верувања и култови е-книга    
Лоза

Симеон Радев – македонист или бугарофил?

Симеон Радев (Ресен, 19 јануари 1879 – Софија, 15 февруари 1967) бил истакнат македонски новинар до 1903 година, а потоа виден бугарски публицист,...
Личниот Печат на Баронот Костадин Александров Бели - Македонецот

Барон Александров Бели – Македонецот

БЕЛИ-МАКЕДОНЕЦОТ, Барон Костадин Александров (роден во с. Блаца, Егејска Македонија а починал во Виена, Австрија) МАКЕДОНСКИ патриот,...
Млада Македонска Книжовна Дружина - списание ЛОЗА 1892г.

Програмски Принципи на ММКД

  Поминаа цели 54 години откако покојниот Македонец Барон Костадин Бели  од Виена “кон своите еднородни Македонци” го испратил повикот...
Личниот Печат на Баронот Костадин Александров Бели - Македонецот

“Татковина, Народе!”

                . Ништожник е оној, кој што има подобар пријател од татковината – Софокле “Љубовта кон татковината е навистина свето...