Monday, 23 October 2017

Archive: Фељтони Subscribe to Фељтони

gold coins

Златниците замотани во сарма

Некогаш во Кратово живеело угледно и имотно семејство Меметови. Кога започнале масовните преселби на Турците во матичната држава, Меметови...
svestenicko-semejstvo-kokosinje-1909

Стара фотографија од свештеничко семејство од Кокошиње, Овче Поле

Стара фотографија од свештеничко семејство од Кокошиње, Овче Поле извор – Јован Хаџи-Васиљевић, Јужна Стара Србија, историјска, етнографска...
23 July 356 BC

Под геоглифот во Овче Поле има нешто кое е поврзано со Александар Македонски

Abstract – Овој труд го проширува нашето претходно истражување на вештачката тумба во Канда (Македонија) од археострономска гледна точка....
23 July 356 BC

Третиот научен труд за геоглифот во Канда, Овче Поле

Наскоро во годинешното издание на Journal of Anthropology and Archaeology ќе биде објавен третиот научен труд за геоглифот во Овче Поле, подготвен од...
овче поле

Надалеку прочуеното Овчеполско сирење

Соленото млеко од Овчеполските овци Овчеполската котлина располага со пасишта на површина од околу петнаесет илјади хектари. Самото...
izvidnik

ИЗВИДНИК – филм за Овчеполските извидници

ИЗВИДНИК – филм инспириран од работата на Извидничкиот Одред Гоце Делчев од Свети Николе   претходно – Првата извидничка акција...
bylazora logo

Прес центарот на BylaZora.mk

Почитувани, разгледајте го прес – центарот на BylaZora.mk, каде што можете да дојдете до линкови од написи за Билазора во дневниот печат,...
23 July 356 BC

Небото над Овче Поле на роденденот на Александар Македонски

Ексклузивно на ЛОЗА: цртеж од третиот научен труд за геоглифот во Овче Поле од интердисциплинарниот научен тим на Super Brain Research Group. Natalia...
DSC00348

Мистичните Овчеполски чешми

Мистичните Овчеполски чешми Овчеполци, но и посетителите и гостите од другите краишта на Македонија и странство, несомнено ги имаат...
data measuring points geoglyph

Што крие огромниот геоглиф во Овче Поле?

Archaeoacoustic analysis of the ancient site of Kanda (Macedonia) – Preliminary results Archaeoacoustic analysis of Kanda Hill in Macedonia – Study of the peculiar EM phenomena and audio frequency vibrations Каква порака пренесува...