Monday, 23 October 2017

Archive: Фељтони Subscribe to Фељтони

www-loza-mk-dedo-zafir-za-pamukot-od-ovce-pole-1

Не се вика памук, тики бубаќ (за памукот во Овче Поле, 1909 година)

Дедо Зафир – Како се работи памукот во Кокошиње на Овче Поле одбрал, уредил и објавил – Никола Ристевски, Овче Поле, ЛОЗА 2016 извор
%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b5

“Ослободувањето” на градчето Свети Никола во Овче Поле

Во независна и суверена Република Македонија, секоја година на 14 септември во Свети Николе се одбележува “денот на ослободувањето”....
Свобода или Смрт

Гоце Делчев за бедните турци во Овче Поле пред 120 години

…им предложив да отидеме со Гоце на Велигден во Кукуш. На Велики четврток тргнавме за Кукуш со коњи, по патот преку Овче Поле за Велес....
mm_1945_3_8_karta

Солената земја во прастарото Овче Поле

Во Вардарскиот дел на Македонија солените почви зафаќаат поголемо пространство во Овче Поле. И тие солени почви го должат своето појавување...
Свобода или Смрт

Кога Даме Груев ги посветувал Овчеполци во тајните на Организацијата

Си спомнувам како мојот кум Ване поп Ефремов ми е го опишувал организирањето на село Неманици во Овче Поле лично од Дамјан Груев. Големиот...
zhito

Жетварската традиција во Овче Поле

Македонската жетварска традиција во Овче Поле – документација и песни
%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b2%d0%be-%d0%be%d0%b2%d1%87%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5-9

Старите носии на убавите Овчеполски невести

Овчеполски народни носии                                                                                                                                                                                                                                               извор...
srni-vo-svetinikolsko

Овчеполските срни – Нова Македонија, 1978 година

Срни во Светиниколско Ристо Гонев, Нова Македонија, 1978 година види – Еленот во македонската народна митологија
govedar kamen ovce pole

Говедаровиот камен – Нова Македонија, 1978 година

Почитувани читатели, ви го пренесуваме текстот за Говедаровиот камен во Овче Поле од новинарот Ристо Гонев од Свети Николе, објавен...
osamenikot od bogoslovec

Осаменикот од Богословец – меѓу сонот и јавето

Богословец и припаѓа на старата, на древната Македонија. Повеќе од две илјади години стара населба, со пат послан со бели, мазни камења,...