Monday, 23 October 2017

Archive: Фељтони Subscribe to Фељтони

arh-op-2

Старите куќи во Овчеполските села

Трагите на живот во Овчеполската котлина потврдуваат дека човекот овде живеел во континуитет уште од раниот неолит. И покрај многуте...
ja-sakam-makedonija

„Ја сакам Македонија“ во Овче Поле – мини серијал на тв

Утринската програма на тв Сител во соработка со локалната самоуправа на општина Свети Николе и научниот асистент на SBRG Никола Ристевски...
dze

Тајните на Овчеполскиот геоглиф (видео)

Изминатиот викенд во Кино Култура во Скопје се одржа петтиот по ред Body, Mind and Spirit Festival. Оваа година беше поканет и Никола Ристевски од...
ЖС Овче Поле

Овче Поле – Бериќетли нахија

Бериќетното Овче Поле  Борба за пазарен ден
%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%be%d1%82

Единствениот град со име на светец во РМ – Свети Николе или Свети Никола?

Овчеполската котлина е простор кој заслужува огромно внимание и разумно употребување на ресурсите со кои што располага. Различни цивилизации...
zbornice-%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5

ЗБОРНИЧЕ – мал Зборник за Овче Поле

Здраво живо, почитувани читатели. Во ова мало Зборниче во електронска верзија ќе можете да читате избор на текстови од стари книги во...
edinstvo-83

Воената вежба Единство ’83 во Свети Николе

Во 1983тата година во Свети Николе се одржала воено тактичката вежба Единство. Три дена луѓето не смееле да излезат од своите домови… Здружено...
bylazora logo

Дали ја прочитавте книгата за археолошкиот локалитет Билазора?

Почитувани читатели, на официјалната веб страница на архолошкиот локалитет Билазора (www.bylazora.mk) веќе е достапна книгата од професорот...
grapes

Овчеполското вино од пред век и кусур

Во кумановските лозја расте стара лоза. Во овие лозја има девет видови на грозје – нишевка, биковина, тиквешка, лисичина, тамњанка,...
фотографија - Дандан Дан

Сакралната вредност на мистичното Овче Поле

Дали старите “бабини деветини”, митови, легенди, песни и преданија можат да ни овозможат почист поглед кон сегашноста и јасна визија...