Monday, 23 October 2017

Archive: Фељтони Subscribe to Фељтони

zena traktorist

Да ни се живи и здрави Македонските жени! Убава иницијатива од Свети Николе

На страницата Исток прес беше објавена убава иницијатива на Организацијата на жени од Свети Николе. Истата ја поддржуваме безрезервно...
kanda

Геоглифот во Канда, Овче Поле – фотографија од дрон, октомври 2016

Macedonian Geoglyph Македонски Геоглиф  
масленица

Масленица – руска Прочка во Свети Никола (фото & видео)

Денес во Свети Николa се одржа Масленица, празнување на руска Прочка. Настанот беше организиран на градскиот плоштад, а е во организација...
flower of life seed of life bylazora

Доказ дека е Бела Зора, а не „Билазора“

Целата македонска јавност е запознаена со постоењето на археолошкиот локалитет Билазора до Свети Николе, престолнината на независните...
mackenzie-lachman-countermarks-of-the-ottoman-empire-1880-1922

Паричката со контрамарка „Свети Никола“ од градот на Свети Никола

Во втората половина на 19 век во Отоманското царство доаѓа до голем недостиг на ситни метални пари, кој почнал да се решава на различни...
ЖС Овче Поле

Овчеполска платформа за живот во Овче Поле (нацрт верзија)

Овчеполска платформа за живот во Овче Поле (нацрт верзија) Детална проверка на водата за пиење во населените места. Мерење на зрачењето...
doiran1913

Стара фотографија од Дојран (1913та година)

DOIRAN 1913
cesmi

Водата во Свети Николе и жедта на Светиниколчани

И ден денес, во Свети Николе може да се слушне дека некогаш одамна “во градот имало 40 цркви кои биле изгорени од Османлиите, а останала...
Ezekiel's_Wheel_John_Kratovo

Тркалото на Езекиел од црквата во Кратово

Црквата „Свети Јован Крстител“ – Кратово (понекогаш нарекувана и „Свети Јован Претеча“) се наоѓа во рибарското маало на Кратово. Според...
768px-sun_symbol-svg

Во продажба книгата „Имагинариум“

„Имагинариум“ е втора книга на авторот Никола Ристевски. Во книгата можат да се прочитаат собрани текстови, пишувани во периодот од...