Monday, 23 October 2017

Archive: Фељтони Subscribe to Фељтони

svn razglednica4

Поздрав од Свети Николе со неколку стари разгледници

Поздрав од Свети Николе Избор на стари разгледници од градот со фотографии снимени од Фото Кис претходно – стари разгледници прв...
Iphiclides podalirius

Овче Поле погледнато од објективот на Киклоп (фото)

Избор фотографии направени во август годинава од фотографот Киклоп во Овче Поле. Фан страна на Киклоп @ FB (клик)
IMG_0002

Поздрав од Свети Николе – стари разгледници (трет дел)

Поздрав од Свети Николе Избор на стари разгледници од градот
13937930_1663327637321184_6863087851194486602_o

ЛОЗА во Кратово (фотографии)

Избор фотографии снимени од нашиот уредник Дедо Варадин при посетата на Кратово. Погледнете ја целата галерија: читај – Фељтон...
img338

Поздрав од Дојран со една стара разгледница

Поздрав од Дојран – стара разгледница од 80тите години на минатиот век. Разгледницата ни ја испрати наша читателка, Маринела Серафимова...
img335

Поздрав од Свети Николе – стари разгледници (втор дел)

Поздрав од Свети Николе – две стари разгледници од 80тите години на минатиот век. Разгледниците ни ги испрати наша читателка, Маринела...
Свобода или Смрт

Битката кај Ѓуришкиот манастир – 18 август 1903

Шестиот востанички округ на Македонската Револуционерна Организација – Овчеполскиот округ бил формиран со Општиот план за Илинденското...
zena traktorist

Првата жена која возела трактор во Овче Поле

Уште во 1945 година, меѓу дваесетина мажи, Јорданка Блажева од Свети Николе со успех го завршила курсот за трактористи… Ристо Гонев,...
IMG_0009

Поздрав од Свети Николе – стари разгледници (прв дел)

Поздрав од Свети Николе Избор на стари разгледници од градот со фотографии снимени од Фото Кис подготвил – Дедо Варадин, ЛОЗА 2016  
nekolku-knigi

Суша, глад, колера и чума во Овче Поле – 19 век

На крајот на 18от и почетокот на 19от век во овој крај се појавиле тешки епидемии на чума. Во 1874 година се појавила голема суша и глад. Се...