Sunday, 22 October 2017

Archive: Масонски Мозаик Subscribe to Масонски Мозаик

female freemasons

Нема место за жени меѓу Масоните

Членство е дозволено само за мажи, родени како слободни луѓе, со полнолетна возраст и на добар глас, а не е дозволено за жени ниту пак...
da vinci code

Ден Браун и “Кодот на Да Винчи” за Масоните

Ден Браун извонредно вешто и со многу знаење не води на возбудливо патување каде се испреплетуваат легендите, симболите, кодираните...
masonic signs

Масонските знаци се насекаде околу нас

Ако ја погледнеме на пример автомобилската индустрија лесно се забележува масонскиот дизајн на препознатливиот знак на “Цитроен”...
masonic initiation

Kако се станува Масон

Молбата за прием на кандидатот мора во себе да содржи лична изјава дека тој го почитува и му се восхитува на масонскиот Ред и искрено...
hitler-color-2

Хитлер: Масоните им подлегнаа на Евреите

Адолф Хитлер во “Мојата борба” пишува дека Масоните сосема им подлегнале на влијанието и целите на Евреите и со тоа станале само...
the man who would be king

Масонеријата старее

Најголемиот дел (околу 4 милиони) живеат во САД. Само информативно, еден преглед претпоставува дека во Англија и Велс има околу 550.000; Шкотска...
The_Eye_of_Providence_by_Oaken_shield

И Тито бил Масон!?

Некои теоретичари тврдат дека англиската Слободна Масонерија го промовирала и го донела Јосип Броз – Тито на власт, формирајќи ја...
1003273_556039467770949_1322777855_n

Масонски симболи низ Македонија

За мене лично, највпечатливо е откривањето на таквата симболика на засекогаш вградениот “масонски печат” во инаку ретко споменуваната,...
the man who would be king

Соломон, Александар, Исус и слободните ѕидари

Веројатно најконтроверзен е ставот дека и Исус Христос бил Масон. Алберт Пике го нарекува Исус “Голем Архитект на Религијата”,...
masonic-symbols-6

Масонски средби во Старата Чаршија

Честите средби ги одржувавме во некои од деловните простории на нашите Браќа или најчесто во едно познато култно кафуле во историските,...