Wednesday, 22 November 2017

Archive: Фељтон за Кратово Subscribe to Фељтон за Кратово

Ezekiel's_Wheel_John_Kratovo

Тркалото на Езекиел од црквата во Кратово

Црквата „Свети Јован Крстител“ – Кратово (понекогаш нарекувана и „Свети Јован Претеча“) се наоѓа во рибарското маало на Кратово. Според...
kratovo

Легенда за проколнатиот град

Постои една легенда која вели дека градот Кратово е проколнат град. Според легендата тоа се случило уште во турско време. Градот го проколнал...
gold

Приказна за еден лихвар од Кратово

Во стариот дел на градот, во познатото Рибарско маало живееле тројца браќа – Александар, Спиро и Ѓорѓи, угледни и имотни граѓани на Кратово....
gold coins

Златниците замотани во сарма

Некогаш во Кратово живеело угледно и имотно семејство Меметови. Кога започнале масовните преселби на Турците во матичната држава, Меметови...
13937930_1663327637321184_6863087851194486602_o

ЛОЗА во Кратово (фотографии)

Избор фотографии снимени од нашиот уредник Дедо Варадин при посетата на Кратово. Погледнете ја целата галерија: читај – Фељтон...
study of a old man

Дедо Зафир: Туј сам се окучил, туј сам се научил

Кога новинарската екипа од Белград дошла во Шопско Рударе за да го интервјуира дедо Зафир, кој и додека бил жив бил познат по својата...
Rembrandt_van_Rijn_-_Study_of_an_Old_Man_in_Profile_-_Google_Art_Project

Дедо Зафир: Народ ќе биде поделен – едни за Сл’нце, едни за месечина, едни за ѕвезди

Во 1924тата година, пред повеќе луѓе во Шопско Рударе, дедо Зафир кажал нешта кои подоцна, вака или онака – се оствариле. Ќе дојде д’н...
кратово

Народни поговорки и изреки од Кратовско (трет дел)

Паметан пишуе, а будала памте. Ја дали знам ели не знам, има кој да каже. Чирако не може да знае повеќе од мајсторо. Капако на тенџерето...
кратово

Господ на небо, кум на земја (народни поговорки и изреки од Кратовско – втор дел)

Од политика да бегаш и од копач да бегаш. Бричо и ножо са браќа, сечат и со острото и со тупото. Коњ се маме и со празна, и со пуна зобница. У...
Kratovo

Народни поговорки и изреки од Кратовско (прв дел)

Кој знае да игра со ораси и ќе руча ораси, кој не нека игра со камење и ќе има руки иск’цани. Кој иде по пчелата ќе отиде до медо, кој...