Wednesday, 22 November 2017

Archive: Фељтoн зa Дoјрaн Subscribe to Фељтoн зa Дoјрaн

doiran1913

Стара фотографија од Дојран (1913та година)

DOIRAN 1913
054

Од „Стематографијата“ на Христофер од Жефаровци

Христофер Жефарович од Полин – прв хералдичар во Македонија
dojran

Дојранско езеро – флора и фауна

Дојранското Езеро е еутрофно езеро, заради големата продукција на органска материја. Животинскиот свет е претставен од без’рбетници...
%d1%81%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b4-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%82-%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bd-%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d1%98%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b4-%d0%ba%d0%be%d0%bc

Лабин и Дојрана – македонски балет од 1958

„Лабин и Дојрана“ — балет на македонскиот композитор Трајко Прокопиев. Премиерно бил изведен на 11 јуни 1958 г. во Македонскиот народен...
DSC00082

Древните артефакти од брегот на Дојранското Езеро

Локалитет Мрдаја, Стар Дојран – наколна населба од доцно бронзено време читај – Фељтон за Дојран
img338

Поздрав од Дојран со една стара разгледница

Поздрав од Дојран – стара разгледница од 80тите години на минатиот век. Разгледницата ни ја испрати наша читателка, Маринела Серафимова...
dojran ww1 studija

Воените дејства во Првата светска војна во Дојран

Военото минатото на една земја, на еден регион или континент особено во периоди на светски воени судири остава несогледливи последици...
ww1 zoran rujak dojran front

Дојранскиот фронт во текот на Првата светска војна

Историските процеси кои оставиле трага на македонската почва се исклучително силни и богати и опфаќаат широка временска рамка која...
DSC00120

Манастирот на Света Марија Магдалена и црквата посветена на царското семејство Романови

Манастирскиот комплекс на Св. Партениј Зографски во Стар Дојран, востановен е во 2001г. во близина на некогашната(денес непостоечка) епископска...
ww1

Под “Ѓаволското око” во Дојран

Утврдување на Бугарската 9-та пешадиска плевенска дивизија со копање на ровови на позицијата „Кнез Борис“ во текот на пролетта 1916...