Tuesday, 20 October 3159

Archive: ВМРО ВО АРХИВИТЕ НА „ЊУЈОРК ТАЈМС“ Subscribe to ВМРО ВО АРХИВИТЕ НА „ЊУЈОРК ТАЈМС“

Александар Протогеров

Егзекуцијата на Александар Протогеров

По убиствата на Тодор Александров, Димо Хаџи Димов, Петар Чаулев, Тодор Паница и стотици други Македонци во братоубиственета пресметка,...
Свобода или Смрт

Смртта на двајца револуционери

Во годините по Октомвриската револуција и Првата светска војна една од главните теми во весниците во светот било прашањето дали е можно...
Тодор Александров

Смртта на Тодор Александров се чувала во тајност

9 ноември 1924 Иако извадоци од документите оставени од Тодор Александров објавени на 5 октомври во „Њујорк тајмс“ обелоденија дека македонскиот...
Todor Alexandrov

Смртта на Тодор Александров и болшевиците

Пребарувањето на длабоките архиви на најважниот светски весник, „Њујорк тајмс“, кој излегува без прекин од 1851 година, покажува колку...