Sunday, 22 October 2017

Archive: ВМРО ВО АРХИВИТЕ НА „ЊУЈОРК ТАЈМС“ Subscribe to ВМРО ВО АРХИВИТЕ НА „ЊУЈОРК ТАЈМС“

херои и убијци

Херои и убијци

Херои и убијци Книгата на Стојан Христов ја раскажува сторијата за продолжената борба за независност на Македонија   Последното...
Свобода или Смрт

ВМРО забранета, апсењата не престанаа

По забраната на ВМРО од страна на бугарската влада во 1934 година, која беше инсталирана по државниот удар изведен од поголема група офицери...
ванчо михајлов

Бегството на Ванчо Михајлов во Турција

Господарот на ВМРО пребегна преку границата со два автомобила во кои беше и неговата сопруга Менче Карничу и неколку соборци   Љупчо...
Zakletva na VMRO

Конфедерација на гангстери

Полицијата уапси многу официјални лица, а бугарските власти го конфискуваа имотот на ВМРО Диктаторската воена влада на Кимон Георгиев...
Бугарија го решава македонското прашање

Бугарија го решава македонското прашање

Во почетокот на 1930-тите се засилува улогата на Воениот сојуз, организација на офицерите на бугарската армија, која поради убиствата...
Свобода или Смрт

Софија како македонска воена зона

За да се избегне неконтролирното убивање, михајловистите и протоѓеровистите ја поделиле Софија на две безбедносни зони Во 1933 и 1934 година...
фељтон

Бугарија да го запре теророт врз Македонците

Под притисок од државите, наредено е апсење на расистичкиот лидер Михајлов По убиствата на Тодор Александров, Петар Чаулев, Тодор Паница,...
Свобода или Смрт

Македонски банди повторно поттикнуваат проблеми

Убиствата на Тодор Александров во 1924 и на Александар Протоѓеров во 1928 година толку многу ја разгореа меѓусебната македонска пресметка...
Zakletva na VMRO

Убиства и само убиства

На македонската историографија и во сведоштвата на личностите фатени од револуционерниот терор на Внатрешната македонска револуционерна...
лига на нациите

Тројца пратеници бараат права за бугарските Македонци

Во 1930 година, во Лигата на нациите во Женева дошле тројца Македонци, Григор Анастасов, Димитар Шалев и Димитар Илиев, со меморандум во...