Sunday, 20 October 8718

Author Archives:

Svrtnicar na svetlinite

Раѓањето на Синот на Сонцето

Времето беше такво и тогаш какво и сега, Освен оваа земја македонска и овој народ на земја и ова сонце на небо друга земја и друго сонце немаше...
iskandar

Александар на поаѓање во поход

Никогаш веќе нема да те видам на чардаците, ниту како наведната собираш летина. Никогаш нема да го чујам клепањето на косата ниту клепањето...
alexander of macedon louvre

Клуч на походот (на Александар Македонски)

Не ти дадоа наречниците земја да проодиш туку ѕвезда и походи Пела е црна марама и за Филипа од облаците што се истури од планините што...
Ѕвездата од Кутлеш

Мојата ѕвезда е мое живеалиште

Мигот штом дојде завет да оставам кому и зошто во свое време со перото химни пеам како птицата со клунот што пребарува в земја зрно така...
golden-masks-of-trebeniste

Златна маска

Зад чекорот е земјата зад окото е небото Залудно се лажеме кога мислиме Дека бараме земја бараме небо – нив ги нема Во пукнатината на...
Ѕвездознаецот, песната и татковината...

Ѕвездознаец

Телесна потврда на небото Ѕвездо на знаењата Молитва во олтарот на црква безимена Не остави тој видлив кога шкрапаше на огнилото Невидлив...
од убавина Од наша Лоза бил Ангелот

Ангел

Изгреваат и ѕвездите на умрените Толку светлина од сите страни кога од видливост очи болат а нема ни сенка за одмор и сон Жени мајки...
Ѕвездознаец - Вечераат Клучевите

Гозба на клучевите

Вечераат клучевите суви и ѕвездени Касај леб голтка вода од разни времиња земаат Патиштата се трошат И вселената се троши Клучеви и...
Ѕвездознаец - Клуч грч

Клуч грч

Го заклучив небото, да не ми се меша во љубовта. Само твоето тело и земјата со мене во љубов отклучени. Го заклучив и сонот, да не ми се...
ПраМолња

Прамолња

Не барај од мене да бидам ни твој слуга ни твој господар: јас сум Молња и во мене нема простор за тага Остави ме да се јавувам и исчезнувам и...