Sunday, 24 September 2017

Author Archives:

Ах, ти Боженце, и ти златна Богоројце! Ви се молам, душата да не ми ја земите, дури не се сторам пак чоек

Штркот единак и неговото јато 1

Митко Маџунков Штркот единак и неговото јато I Фактот дека во своите најубави творби Марко К. Цепенков го надраснува колективниот начин...
кој сакат нека ми вели да не пишуам, не е чаре да го слушам

Штркот единак и неговото јато 2

Митко Маџунков Штркот единак и неговото јато 2 Приказната за Силјан Штркот Цепенков не ја пресоздал само за да го покаже своето раскажувачко...
Шоана, али навистина е ова, али на сон е...

Штркот единак и неговото јато 3

Митко Маџунков Штркот единак и неговото јато 3   Денес е општоприфатено гледиштето дека Цепенков не е обичен запишувач на народни...
...на Ајантаџа и Челебија

Домот на Александар – Таинствениот ковчег

Со целосна сигурност може да се утврди само понатамошниот пат на Гази Евренос: следното место кон кое ја насочил својата сабја била...
Тракијците биле мрзеливи („безделништвото за нив е нешто најубаво, а земјоделството нешто најлошо“), но дека, наспроти нив, Пеонките биле најработливи на сиот свет

Прасијада. Добра. Таоријана. Полина. Дојрана.

Поминало време. Планината повеќе не била заробена од горскиот кристал: шумите зелено листале и го ширеле својот омај преку езерската...
За да се родат, морале да умрат двапати во истиот миг: од младешки сништа, да станат вистински луѓе, а потоа само предел.

Домот на Александар – ЛЕГЕНДА ЗА СОЗДАВАЊЕТО НА ЕЗЕРОТО

Се прикажува дека многу одамна Белата Планина била окована со лед. Шумата во нејзиното подножје била од горски кристал. Езерото тогаш...
Девојката верувала дека ќе го најде на дното на езерото, претворен во огромна змија со пердуви..

Домот на Александар – ДЕВОЈКАТА

Девојката била причина за целата (впрочем вистинита) прикаска. Станала жена на кралот Сипа, а го сакала Белиот Брадест Бог. Кралот, заради неверата,...
...но кралот, штом ја спуштиле носилката крај брегот, до коработ окитен со цвеќе, само се слекол гол. Трите војски вџашено гледале...

Домот на Александар – ЕЛДОРАДО

Тој призрачен град што блескотел на сонцето како запалена шума, сиот од злато и драгоцени камења, го барале преку сто години, илјадници...