Monday, 23 October 2017

Author Archives:

ал си жив бре

Зошто врапците пеат “џив, џив”

Една време беше се собрале врапците на еден висок трн и секое велело: „Јас сум цар, бре, јас сум цар”. Секое врапче цар се правело и...
Marko-Cepenkov

Бајачки и кушачки од Марко Цепенков

БАЈАЧКИ И КУШАЧКИ 1. Во селата кога ќе дојдит кукајцата, сопрво на некое гранче ќе застанит за да кукат. Кое момче или мома ќе ја видит...
ти пак неверуј оти има вештици и вапири

Вештици

Си седел татко една вечер под еден трем од една воденица во време кај пет и пол саатот и си пиел тутун. Времето било в мај месец и месечината...
Како што ќе го окршам бардачево, така...

Бајачки од баба Евда

Баба Евда ќе го натера болниот да меси еден колак леб од три семиња брашно, голем колку да се испровира човекот низ него, и ќе го испечат...
да бев го рекол во имја отца и сина, веднаш ќе се стореа прав и пепел

Таласами

He само вапири и вештици имало некогаш, ами друзи страшни видувачки. Еве какви нешта видел татко ми, Бог да ми го прости. Кога бил во млади...
Ете тоа непндек било

Баење да траат децата

При друзи многу бабиње деветиње што ги прават жените, за да им траат децата, прават и вака: кога ќе се познае некоја жена оти е тешка, со...
Ај повели де, повели во рај со сите единаесетмина што ги отме од вечна..

Ристос и комарџијата

Kога шетал по земјата Ристос со дванаесетте апостоли, отишол у еден комарџија на гости, на вечера. Јале, пиле, што беше дал Господ и што...
"Топчиња за играње си правам, тате."

Сонцето и Ѕвездите

Уште кога не бил веков направен, Христос бил роден. Бидејќи бил малечок, се покрај Бога си одел; и за пола му се држел.  Кај ќе одел Господ,...
Ич гајлето да не ми го берите, си живејам при Змејко као некоја царица..

Змејот од Пелистер

Во старо време родила една жена едно дете со крилја во Нижоополе и го дојала до четириесет дни; при се што го доеше, арно ама дека со крилца...
„Не треба човек да се радува многу, ни да жали многу, оти зијан ќе го најде“

Силјан Штркот

Во село Мало Коњари имаше еден човек многу чесен и кроток, на име Божин. Тој имаше само еден син на име Силјан; имаше Божин и една ќерка....