Monday, 20 October 9423

Author Archives:

babel_full

Марко Цепенков за кулата од Вавилон

По потопот после, откоа беа се намножиле луѓе, имало еден цар. Нему му кажуале луѓе оти било некоаш потоп, со вода на земјава и од тој потоп...
цепенков

Бог да го прости дедо Марко

…тука веќе јас се лишив од десното ми око од многу напрегнување да пишувам приказни и други народни работи, дење – од печатницата,...
Marko-Cepenkov

Кога Марко Цепенков го скорнал грчкиот владика

Од црковнио вопрос, од збирањето народни умотворенија, ватив дуќано да го поарнисуам и на калфи да го остаам. Гледајќи ме татко ми таков,...
marko1

Тајниот еснафски говор од 19ти век

Разговорот меѓу двајца чевлари од прилепско (Петре и чичко му Ристе) во  ЗБОРНИКОТ НА НАРОДНИ УМОТВОРЕНИЈА (Софија 1892) е оквалификуван...
штрк

Кога Силјан се сторил мукает, па зел од човечката вода…

Во тие неколку дни Силјан го испрошетал сето поле Прилепско и извидел секое долче и ритче. Си ги прошетал нивјето негови, си ја прошетал...
Шооона, кое ќe беше тоа момче што седеше до царот...

Полза од знаење

Во еден град имало еден трговец. Трговецот си имал само еден син. Син му од богатиот бил многу итар. Од што бил итар се сакал да научи,...
marko cepenkov obleka

Облеката во времето на Марко Цепенков

Терзисќио еснаф ет со четири имиња; чоаџиски, абаџиски, аз’рџиски, ихчиски или кафтанџиски. Чоаџиите шијат алишта само од чоа, само за...
Свети Прохор Пчински

Свети Прохор Пчински од Ерџелија, Овче Поле

Покрај реката Пчина имат едно село на име Пчина и од селото, можеби, да имат земено име реката Пчина. Над селото горе имат еден чудотворен...
нејќеше да ми каже, да не и се расипе баењето

Баење за секаква болест

Бев чул за баба Мара од свет, оти била мошне марифетчија и неколку пати ја молив да ми каже за да го пишам, арно ама нејќеше да ми каже, да...
Готов да го ислушам со четири уши и да го запечатам во умот како со инка турено...

Од куќа в куќа

За навите по леунките не бев се сетил да ги пишам, при се што беа во мојата куќа, у мојата жена и снаа. Од една книга што ми ја подари господин...