Monday, 19 October 2770

Author Archives:

bogomili(1)

Од ‘Образложение за ереста на Богомилите’

Од ‘Образложение за ереста на Богомилите’ на Евтимиј Зигабенски Според Богомилите добриот Бог и Отец создал безброј хилјади ангели....
MAA1

Големата Божица Мајка од Македонија

Од памтивек минатите времиња ни ги пренесуваат митовите за создавање на светот, за Врховниот Создател – Бог на небото, Големата Мајка...
is hs ni ka

Исус Крист, крстот и крвта на Адам

Исус Крист На крст ја Искупи Крвта Адамова   Во 1746 г. излезе првото печатено издание на т.н. „Болоњски Псалтир“, co латински наслов: „CODEX...
veliko moravska misija

Велико Моравската Мисија

Потеклото на Глаголицата (4 дел) – Велико Моравската Мисија Средновековната прославеност на Глаголицата беше реэултат на длабока...
обла и коцкаста

Ерата на глаголицата

Потеклото на Глаголицата (3 дел) – Ерата на Глаголицата Jазикот на глаголичните ракописи е, општо земено, постар од онoj на кириличните....
Chronica на Anton Vramets 1578 г

Потеклото на глаголицата

Потеклото на Глаголицата (2 дел) – Македонија Потрагата по моментот на настанокот на Глаголицата е сеуште нерешена загатка. Има многу...
az buki vedi

Како на небото – така на земјата

Потеклото на Глаголицата (1 дел) – Како на небото така на земјата Раните писма беа нешто премногу посебно, премногу свето, за симболите...
врз зглобот на десната рака, само кај Совршените Богомили

Наследството на Богомилите

  Богомили – Средниот Век во Македонија (7 дел – Наследството на богомилите)   Богомилската доктрина во изминатите вековите...
врз зглобот на десната рака, само кај Совршените Богомили

Тајната книга на Богомилите

Богомили – Средниот Век во Македонија (6 дел – Тајната книга на богомилите)   Многу владетели и просветлени благородници ги прифатија...
врз зглобот на десната рака, само кај Совршените Богомили

Ширењето на Богомилите во Европа

Богомили – Средниот Век во Македонија (5 дел. Ширењето на Богомилите во Европа) До крајот на 12 век, Богомилско движење прво стигна до...