Thursday, 19 October 8378

Author Archives:

tainata kniga

Кочо Рацин – Драговитските Богомили

Тие се тука. И светат. Оти се неугасливи. Живеат во народот! Драговитските Богомили од Стихови и проза, 1966 продолжува
Богомилите од Македонија

Селското движење на Богомилите во средниот век

Кочо Рацин – Селското движење на Богомилите во средниот век    
Ethnic Macedonia map

Ами каму ви цареви и кралеви и тапија за земјата Македонска?

Оти токмо сега му е местото да си кажеме некоа дума и за значението на оваквиа мисли и за нас, Македонциве. Богомилството, дедо Богомил...
Кочо Рацин, Стихови и Проза, Култура 1966, Скопје

Кочо Рацин – Националното прашање во Македонија

Но развивањето на капитализамот брго го достигна својот највисок врф. Веке при крајот на миналиот век капитализамот у првите западноевропејски...
Слобода или Смрт

Значението на Илинден

Кочо Рацин – У историјата на македонскиот народ има многу места кај што се покажује сичко онова што е битно за неговата борба за ослободуење....
врз зглобот на десната рака, само кај Совршените Богомили

Учењето на Богомилите

Ако идеолозите на државната вера учеле како светов е создаден от еден бог, богомилите им застанале спроти со учењето за двете вечни...
racin

Денови ли се, денови…

Како на вратот ѓердани ниски камења студени, така на плешки денови легнале та натежнале. Денови ли се – денови аргатски маки големи! Стани...
Кочо Рацин, Стихови и Проза, Култура 1966, Скопје

Елегии за тебе

Вчера си појдов, наминав низ таја гора зелена под тија буки високи по ќилим сенки широки. Одев со глава замаен наведната, мртов, зачмаен, одев...
racin

До еден работник

Да бидеш човек, да имаш топла крв, да мислиш со глава и да работиш со рака и па да бидеш нешто мртво. През цел свој живот и ден и ноќ да...
Кочо Рацин, Стихови и Проза, Култура 1966, Скопје

Кочо Рацин – Проштавање

На печалбарите Не ли ти кажав, не ли ти кажав, нели ти реков на проштавање? Ич не ме чекај, ич не ме пекај Белград е ламња, во Белград ја...