Tuesday, 19 October 5137

Author Archives:

all-seeing-eye-2

Годината на светлината во календарот на масоните

Еден од начините на кои масоните го сметаат времето е според т.н. Anno Lucis (Година на Светлината) која почнува 4000 години пред Христа, така...
All Seeing Eye

Фармасонот Тале Алавантија

Марко Цепенков запишал една приказна, за еден овдешен, наш масон, за масонот Тале Алавантија “Веруваат луѓе оти имало на земњава фармасони...
masonic lodge ceiling mural

Небесниот свод на масонската ложа

Ритуалот ни покажува дека покривот на ложата на масоните е небесен свод од различни бои. Ова може да го симболизира ѕвезденото небо...
Masonic-circumambulation

Обредот на кружното движење

Обредот на кружното движење во масонеријата се поврзува со древните мистерии. Тој се состои од формална процесија околу олтарот, а изворно...
prestilka so akacija

Гранчето од акација

Во сите древни мистерии среќаваме свети растенија кои се симбол на иницијацијата. Миртата била користена во грчките мистерии, ареката...
lodge

Обредот на собување на чевелот

Обредот се однесува на чинот на собување на обувките кога се приоѓа на света земја. Тоа е симбол на почит, кој бил широко распространет...
dr avram balaban

Масон фатен во објективот на Манаки

Во Државниот архив, подрачно одделение Битола, се чува фотографија архивирана под наслов Претставник на Евреите во Битола за време...
Неговиот почеток е во ложата Macedonia Risorta

Ататурк и Воскресната Македонија

Мустафа Кемал Ататурк (1881-1938) бил воен офицер, револуционер, државник, основач на Турската република но и слободен ѕидар. Роден е во Солун,...
eye

Големата ложа на Југославија

Каква е улогата на слободните ѕидари во актуелниот културен и политички развој на нациите и државите? По разбудувањето на Големата...
oath 3

Третиот степен – Мајстор

Тешко е да се објасни степенот на Мајстор масон, затоа што тој опишува психолошки процес кој во нашето општество се случува многу ретко,...