Sunday, 22 October 2017

Author Archives:

Ѕвездата од Кутлеш

Порака од Еден Македонец до Скопјани

Порака од Еден Македонец до Скопјани Скопјани, ако сте воопшто Скопјани, гледате ли дека на Водно ви се гради Вавилонска кула, поголема...
j-b-aurora-frontispice-by-w-hollar-sparow-edition-1656-b

Езотеричните кодови во македонскиот јазик

Едноставно неверојатно е колку се Македонците во предност пред другите народи, бидејќи тоа што треба да го знаат им е пред нос. Сите...
АрМакедон

Армагедон или АрМакедон?

Во турли – тавата на античките богови, народната фантазија, се чини, исткајала секакви приказни, а логиката на хиерархијата на божествата...
ѕе

Ѕе у сè – Ѕеус, оној кој гледа сè

Ѕ е уникатна буква во македонската лингвистика и неа ја нема на друго место во светот. Често се употребува во македонската варијанта...
Ѕвездата од Кутлеш

Македонија – клучот на светот

Буквите к и г во нашата лингвистика се едначат по звучност, односно Македон и Магедон можат да се однесуваат на иста работа. Интересен...
Едни Македонци - Розата од Вода

Розата од Вода – АрМакедон

…Седевме со Еден Македонец во едно кафуле и ја гасевме жештината со литри и литри испиена кока-кола. Е. М. Беше археолог-аматер, занает...
Едно, и тоа на сите нивоа, од макро до микро...

Делумно – од Розата од Вода

Колку е прекрасен македонскиот збор делУмно. Умот е тој кој ги перцепира работите како делови. Тие од секогаш се едно, а и секогаш ќе...
од Розата од Вода

Вера – од Розата од вода

Вера, односно в’ра, што доаѓа од во – ра, односно “во светлината”. Мислиме дека може да се толкува и вака, но очигледна е врската...
sizif si ziv

Сизиф или “си жив”

Сизиф, кој од боговите бил осуден да го турка каменот нагоре – надолу и на тој начин да врши апсурдна работа што го излудува, наоѓа...
Nicolas Poussin - Триумфот на Пан

Розата од вода – Пан

Пан е ‘’грчко’’ паганско божество или бог на шумите? Зошто тогаш Чесите и Полјаците го употребуваат овој поим за Господин, односно...