Tuesday, 19 September 2017

Author Archives: Дедо Варадин

Гоце Делчев, убиен на 32 годишна возраст

Радован Павловски – Песна за Гоце

ГОЦЕ Гласник: Ќе те слезат во ад за Македонија Каде змии пиштат Очи закрвавени и зли Ќе те земат на нишан за Македонија Ако паднеш недоречен Љубовта...
Браќа Миладиновци

Браќа Миладиновци – ЛОЗА www.loza.mk

Записи од браќата Миладиновци на ЛОЗА
Крсте од Постол

Крсте Петков Мисирков – ЛОЗА www.loza.mk

Записи од Крсте Петков Мисирков на ЛОЗА 
Славјано Македонска општа историја од Пулевски

Ѓорѓија Пулевски – ЛОЗА www.loza.mk

Текстови и книги од Ѓорѓија Пулевски на ЛОЗА
pismo-kuzman-paskalov-do-dimitar-robev

Кузман Шапкарев – ЛОЗА www.loza.mk

Текстови од Кузман Шапкарев на ЛОЗА
цепенков

Марко Цепенков – ЛОЗА www.loza.mk

Текстови од дедо Марко Цепенков на ЛОЗА
doktor

Дедо Варадин: поздрав од редакцијата на ЛОЗА!

Мед и ум. Медиум. Прифаќајќи ги странските, туѓи зборови и изрази, однесувајќи се како тоа да е нешто сосема нормално, полека но сигурно...
doiran1913

Стара фотографија од Дојран (1913та година)

DOIRAN 1913
cesmi

Водата во Свети Николе и жедта на Светиниколчани

И ден денес, во Свети Николе може да се слушне дека некогаш одамна “во градот имало 40 цркви кои биле изгорени од Османлиите, а останала...
Ezekiel's_Wheel_John_Kratovo

Тркалото на Езекиел од црквата во Кратово

Црквата „Свети Јован Крстител“ – Кратово (понекогаш нарекувана и „Свети Јован Претеча“) се наоѓа во рибарското маало на Кратово. Според...