Tuesday, 19 September 2017

Author Archives: Дедо Варадин

768px-sun_symbol-svg

Дедо Марко Цепенков за еснафските врзаници

Дедо Марко Цепенков за еснафските врзаници Според занаетите, занаетчиите се делиле на дружества, еснафи, со свои претседатели – устабашии...
Alexander_Protogerov_Certificat_from_Grand_Lodge_of_Bulgaria

Генералот од Охрид и балканските масони (од Имагинариум – книга втора)

Генералот од Охрид и балканските масони Во 1909 година мајорот Александар Протогеров ја посетува Швајцарија и лично се сврзува со претседателот...
120 години од првиот број на ЛОЗА (1)

Вълк и мачор Лиско

Вълк и мачор Лиско.   Басніа (от Кутр.).   Една вечер по тъмнина Вълчан бега от планина; Како слепец тича в’село. На среща му смело,...
Ѕвездата од Кутлеш

Златоносните реки, старинското злато и мадамџиите (од Имагинариум – книга втора)

Златоносните реки, старинското злато и мадамџиите Уште од старо време се знае дека голем дел од народот во Кратовско, Паланечко, Ќустендилско,...
angel i demon spisanie loza

Ангел и демон (Юний 1894 г.)

На райски двѣри ангелъ нѣженъ, С’ глава наведева се спрѣ, А демонъ мраченъ и метеженъ Надъ адска бѣздна пролѣтѣ.   Духътъ на злини, на...
Орион

Macedonian folk constellations

Macedonian Folk Constellations, pdf
Charles_Le_Brun_-_Entry_of_Alexander_into_Babylon

Skanda: the Alexander romance in India

Skanda: the Alexander romance in India
Zakletva na VMRO

Документ на ЦИА за ВМРО, 1952 година

Документ на ЦИА за ВМРО, 1952 година  
macedonianfolklo00abborich

Macedonian folklore, 1903

Macedonian folklore, pdf
loza loza

E-books @ LOZA / Е-книги на ЛОЗА

E-books @ LOZA / Е-книги на ЛОЗА