Thursday, 19 October 3758

Author Archives:

Богомил Ѓузел

Еретик Богомил

Еретик Богомил Откако Бог ги растури ѕвездите ко зарови небото сè така страда од ужасна симетрија што создава корабоскрушени и светци без...
пишуваш ли

“Пишуваш ли уште?”

Богомил Ѓузел – “Пишуваш ли уште?” и можните одговори 1984та скенирано од книгата БОВЧА, издадена од Магор претходно: Јазикот...
Јазикот како наше насушно средство

Јазикот како наше насушно средство за израз на стварноста

Богомил Ѓузел – Јазикот како наше насушно средство за израз на стварноста 1980та скенирано од книгата БОВЧА, издадена од Магор
Така некогаш ловецот шаман а сега ние со песнава

Лов на лав

    Кога се фаќаш во заграб со лав не грижи се за драскањата од предните шепи – скрши му го отпорот од задните нозе и мавни со секирата...
Vagina dentata

Средиштето и неговиот лавиринт

Сметам дека змијата си ја гризнала сопствената опашка – не за да се проголта до исчезнување, туку да го додржи светот (што го симболизира)...
Говор - од Опсада

Говор

Зборот не е само месо туку и оглодан кокал пукнатина во куќа што вреска петел на буниште што кукурига самото ѓубре што гние и отпадоците...
Мрак и Мраковица

Космогонија или апокалипса

Некој зачука на врата – Кој е? запраша Мракот – Јас сум, Мраковица Пушти ме да се згреам – Па и кај мене е мрачно и мразно, рече...
благослови си го проклетството

Жртвен Јарец

Според Рене Жирар Биди слободен – но сам за себе, Бегај во дивина, преку граница ако не сакаш да бидеш како нас, или биди изопштен меѓу...
Медовина

Химна на ослободениот оган

Прочисти ги, прочисти ги пламену, нашите животи Еден оган постои за да биде голтнат од друг Поетот не се знае никогаш кога ќе се роди Под...