Sunday, 19 October 2786

Author Archives:

13от месец русјаков

Сонувачите и новиот свет

Ова што ќе го чуеш ќе ти звучи бесмислено, нема да поверуваш, ама мое е да ти кажам. Пред десетина века во оваа земја се појавија луѓе,...
roots_in_hell

Четирите страни на светот: Средна Америка

Денес се викам Јамајка. -Е, дете, дете, ти гледам попаметен си од мене, учиш два факултета, а веќе си станал наркоман. Пази се, викаат од...
mickey mouse

Да ги забраниме естрадата, богатите и политиката (колумна без никакво влијание)

Нема никаква потреба сега ние да организираме истражувања, затоа што ги има во изобилство, се случуваат веќе со децении, излезени се...
колумна од Нова Македонија

„Славомакедонци“ и „циганоскопјани“

Кога ќе кажете антички Македонци не мислите на одредена нација или националност, туку на конкретен историски период во кој живеел тој...
alek2

Пингвини и датуми

Еве ме, ги барам своите древни предци, античките пингвини, го наоѓам нивниот ритам во телово и така одам, пингвински. Рацете ми се пикнати...

Езоптерија: сонот на магарето

. „Животинска фарма“, романот на Орвел, госпоѓице, моето скромно мислење е дека наеднаш почнал да живее во таа книга – младиот доктор...

Езоптерија: турбофарма

. Луѓето исчезнаа и ниту едно умно животно не се обѕрнуваше веќе на тоа. Освен оние што упорно се обидуваа да се однесуваат човечки. –...

Езоптерија: Реорганизација на колективот

. Нема веќе сите фарми еднакви под небото. Како најстара и најискусна фарма мора да го преземеме водството. И другите фарми се реорганизираат....
Ти благодарам Сонце, оти со секој повисок степен целзиусов, скусуваш еден сантиметар облека!

Ако треба, и на оној свет ќе направиме подземна република!

…сега одново ќе си се вратам на старата мисла дека во светот сѐ тече, само политиката си останува кретенска. Туку едно просветление...

Доколку Дензел Вошингтон играше наместо Обама

Четврток, шест часот и педесет минути, наутро. За некои час и половина заминувам на терен да снимам документарен филм за Кузман Јосифовски...