Wednesday, 22 November 2017

Search for Лазар Серафимов

gjuriste

Средновековниот град Коритос – на денешно Ѓуриште во Овче Поле?

Возвишението Ѓуриште се наоѓа во западниот дел на Овчеполската котлина, со надморска височина од 851 метар. Возвишението има два благо...
%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%b5

“Ослободувањето” на градчето Свети Никола во Овче Поле

Во независна и суверена Република Македонија, секоја година на 14 септември во Свети Николе се одбележува “денот на ослободувањето”....
Свобода или Смрт

Битката кај Ѓуришкиот манастир – 18 август 1903

Шестиот востанички округ на Македонската Револуционерна Организација – Овчеполскиот округ бил формиран со Општиот план за Илинденското...
ЖС Овче Поле

Големата Овчеполска котлина

Овчеполската Котлина претставува посебна област во средишниот дел на Балканскиот Полуостров и Република Македонија. Таа лежи во сливот...
open old book, a rose in a vase and a feather

Старите Овчеполски училишта

ПРИЛОЗИ ЗА ИСТОРИЈАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ВО ОВЧЕ ПОЛЕ ДО 1941 ГОДИНА извадок од книгата  Овче Поле и градот на Чудотворецот Според специфичностите...
IMG_2398

Мистеријата на Овчеполските Ковчези

Мистеријата на Ковчези (извадок од книгата Овче Поле и градот на Чудотворецот) …во 293 година римскиот цар Диоклецијан, кој владеел...
DJI_0054

Овче Поле и градот на Свети Никола

Овчеполската Котлина претставува посебна област во средишниот дел на Балканскиот Полуостров и Република Македонија. Таа лежи во сливот...
ЖС Овче Поле

Царскиот пат во Овче Поле

До седумдесетите години на 19 век, кога патот за Солун минува низ Свети Никола, тоа било едно од најзначајните економски места на левата...
freska sveti nikola stefan decanski

„Стефане, очи твои на длан мој”

Во 1292 година во централната населба во Овче Поле српскиот крал Милутин (1282 – 1321) ја обновил малата црква посветена на чудотворецот...
knezzje

Гигантски бедем и подземен тунел во Бела Зора

Билазора била утврдена со гигантски бедем, чии контури и денес се препознаваат. Бедемот бил насипан со глина и камен. Од надворешната...