Забранетото Светиниколско оро (од Имагинариум – книга втора)

Забранетото Светиниколско оро

Во селата од Ѓуришкото поднебје сеуште се памети Светиниколското оро, стар и тежок народен танц. Од памтивек го играле силни, здрави и издржливи мажи. Во годините меѓу двете светски војни од минатиот век, властите забраниле да се игра ова оро. Како и секогаш, народот си наоѓал начин за да ја продолжи традицијата на ова оро. Играорци биле апсени и затварани во зандани за неговото играње. Казната траела и до пет години затвор…

Никола Ристевски

од Имагинариум – книга втора

Leave a Reply