Sunday, 22 October 2017

Мандолинскиот оркестар Свети Николај од Свети Николе

Кратка биографија на мандолинскиот оркестар СВЕТИ НИКОЛАЈ од Свети Николе

  mandolinski orkestar sveti nikolaj 4

  Мандолинскиот  оркестар  Свети  Николај – Свети Николе  под  раководство  на  музичкиот   педагог  Кирил  Трајковски  започна со   својата  активност во  Септември  2004  година и  во  континуитет  работи   до  денешен  ден. Составен   е  од   членови  на  поранешни оркестри кои работеа  под  раководството  на маестро  Трајковски  уште  од  раните   70-ти  години во  состав  на  Домот  на  Културата Крсте  Петков  Мисирков – Свети  Николе или  Основното училиште Кирил и Методиј – Свети  Николе.

mandolinski orkestar sveti nikolaj 5

Мандолинскиот  оркестар како состав од  аматери,  ентузијасти и  вљубеници  во  мандолината  како  инструмент за  овој  период  од  девет години  ги   оствари  следните настапии  активности:

 • учество на Фестивал -Мандолина  Имота-  Имотски Република  Хрватска (2005 и 2008  година)
 • учество на Фестивал -Вива  Тремоло Пазарџик -Република Бугарија (2009 ,2010 и 2011  година)
 • Традицинални новогодишни  концерти  во Свети  Николе (2005-2014) година)
 • Новогодишни концерти  во Охрид, Битола,Штип
 • Битолско културно  лето (2008)
 • Саем на  Општини – Скопје (2010)
 • Настап на  саем (македонско  австриска групација  за  соработка) – Скопје 2008
 • Заеднички концерт со оркестарот Елена Генова од Пазарџик – Република  Бугарија (2009)
 • Предфестивалски концерти  во  Домот  на  култура Свети Николе (2005 и 2009)
 • Настапи при  кои  Општина Свети Николе одбележува одредени  датуми (ослободување  на  градот,  Патрониот  празник  Свети Никола)
 • Настапи при  промоции на  книги,  сликарски  изложби, меморијални настани  и сл.
 • Настапи на манифестации  во  организација на славјанскиот  универзитет -Г.Державин  -Свети  Николе
 • Меморијален концерт – Санда Бикова, јуни 2013 Безистен, Штип
 • Радовиш – Културно  лето  2013

mandolinski orkestar sveti nikolaj 2

 • 2014 година: целовечерен  концерт  во  Домот  на  Културата Крсте  Петков Мисирков  (Јуни 2014),  учество  на  фестивал  Вива  Тремоло Република  Бугарија  (Јуни 2014),  заеднички   концерт  со  оркестрите: Елена  Генова  (Пазарџик  Р Бугарија) ,оркестарот   при  читалиштето Браќа Миладинови (  Петрич – Бугарија)   на  манифестацијата  Топол културен  бран   (Август  2014  Свети  Николе),  учество  на Староградски  средби (  Охрид  Септември  2014),  учество  на   Пирински  Звуци(Благоевград  Ноември 2014)  Коледарски  концерт  (  Пазарџик  2014  Декември 2014),  настап  пред  Американскиот  Амбасадор  Пол  Волерс, тардиционален  Новогодишен  Концерт (  Декември 2014).

mandolinski orkestar sveti nikolaj 3

  • 2015 год  – Поетска  вечер  ( Славјански  универзитет),  Масленица (  Славјански  универзитет)
  • 07.2015- учество  на  Скопско  културно  лето ( Концерт  Зоран Митев – фагот 30  годишен  јубилеј)
  • 07.2015 год. учество на  истиот  концерт  во  рамки  на  Топол културен  бран
  • 10.2015 год, учество  на  манифестација  -Доделување  книги  од фондацијата   Александар  Солжењицин-Москва  на  Славјански универзитет  Г Р  Державин  Свети Свети  Николе
  • 11.2015 година  настап   на  отворање  и  прослава  на  ученички  дом  Велес
  • 12.2015 Духовна   академија   Свети  Никола – Дом  на Култура

IMG_7958

Репертоарот е разновиден и опфаќа композиции пишувани за мандолински  оркестри,  како  циклусот  Под  источно   небо  (инспирирани   од  македонскиот   фолклор),   популарни  теми  од   класичниот  репертоар,   познати  теми   од  филмската  музика,  евергрини   и  др.

mandolinski orkestar sveti nikolaj 6

Во  моментот  оркестарот  редовно  работи   со  околу 25  члена,  одржувајки  проби  два  пати  седмично. Работи и со подмладок (гитара,  мандолина)  и редовно го надоградува постоечкиот репертоар.

mandolinski orkestar sveti nikolaj

IMG_7965

FB фан страна – клик