Ќе се љубиме или само ќе се сакаме?

Зошто наместо те љубам, велиме те сакам? Дали современиот македонски јазик е кодифициран до таа мера, за неприметно, полека но сигурно да се изгуби вистинската вибрација на зборот? Љубењето и сакањето, односно посакувањето се потполно различни, а искажувањето на љубов на глас нема како да биде изедначено со искажувањето на желба и/ли потреба. Старите велат – ако се сака, сè се може. На тоа може слободно да додадеме дека ако се љуби – секако сè може. Оти, во троа поретките густини на постоењето ионака скоро сè е бесмислено, па иако ништо не е вистинско и сè е дозволено, не сè е полезно.

Робин Луд, ЛОЗА 2016

Alex_Grey-Adam_and_Eve

прочитајте го целиот текст – Сакањето не е љубов, и обратно (клик)

Leave a Reply