Неколку древни сведоштва за Александар Македонски

Птоломеј Филаделф го донесе од Мемфис во Александрија телото на Александар.

Pausanias, 2nd century AD

Птоломеј Филопатор во средината на градот на Александар изгради меморијална зграда, која што сега се нарекува Сема, и таму ги положи остатоците на сите негови предци заедно со неговата мајка, и Александар Македонски.

 Zenobius, 2nd century AD

Во ова време Октавијан го имаше саркофагот и телото на Александар Велики донесено од внатрешноста на светилиштето, и откако зјапаше во него, покажа почит со поставување на златна круна и посипување на цвеќиња; а потоа беше прашан дали сака да го види и гробот на Птоломеј, па одговори: “Мојата желба беше да видам крал, а не трупови.”

Suetonius, 2nd century AD

Октавијан потоа го погледна телото на Александар, дури и го допре така што, како што велат, се скршило парче од носот. Сепак не отишол да го види трупот на Птоломеј, и покрај желбата на луѓето од Александрија да му го покажат, одговарајќи им: “Дојдов да видам крал, а не мртви луѓе.”

Dio Cassius, 3rd century AD

1 Comment

  • […] војсководци кои владееле по неговото време (види – Неколку древни сведоштва за Александар Македонски). Можеби и никогаш нема да дознаеме дали и од што умрел […]

Leave a Reply