Соопштение до Министерството за Здравство и медиумите од Зелена Алтернатива, Канабис Клуб и активисти од Македонија

зелена алтернатива

Здружение Зелена алтернатива

Соопштение до медиумите

Здружението Зелена Алтернатива, Канабис Клуб и активисти од Македонија кои се залагаат за легализација и декриминализација на Канабис во Македонија, на заеднички состанок решија своите ставови околу можното законско решение, да ги соопштат на Министерството за Здравство и медиумите.

Наши ставови се следните:

  1. За медицинска употреба на канабис на издаден рецепт канабисот за вапоризирање или маслото да се издава во аптеки и да се води евиденција за корисникот, дозата и лекарот кој го препишал. Секој пациент кој ќе изрази желба за лекување на својата здравствена состојба со канабис, а е влезена во групата на состојби за кои постојат индиции дека канабисот може да му помогне, може да избере да се лекува со канабис. Листата на индицирани болести месечно ќе се евалуира и проширува. Лекарот треба да ја прати редовно состојбата на пациентот и за тоа да го известува органот во Министерство за Здравство како би се собрале корисни податоци за дејството на канабисот на одредени состојби
  2. Нема логика канабисот да се дава само на терминално болните. Дали треба да се чека некој да стане терминално болен за да дојде до лековитиот канабис? Со тоа повторно не се спречува црниот пазар.
  3. Условите за правни лица кои ќе добијат лиценци за производство на сушен канабис и преработки од канабис да се дефинираат на начин кој нема да овозможи дејност само на фарма компаниите т.е. лабораториските испитувања на потентноста на сушениот препарат од канабис или масло треба да го извршува државна лабораторија или приватна која за тоа има лиценца од државата по утврден ценовник и тоа за потребите за правните субјекти, приватните здруженија и рекреативните корисници
  4. Секој поединец над 21 годишна возраст да може да засади и одгледува во домашни услови до 4 растенија едновремено за свои потреби
  5. Доколку навистина една од целите е и спречување на црниот пазар, на рекреативните корисници на канабис да се дозволи купување на канабис во специјални аутлети или канабис социјални клубови по примерот на Шпанија и Португалија. Канабис за рекреативна употреба да можат да користат жители на Македонија по наполнети 21 година старост. Канабисот за рекреативна употреба да е оданочен и има определена цена која ќе биде значително пониска од онаа на црниот пазар
  6. Сите они кои се наоѓаат во Затвор за обвиненија кои се поврзани исклучиво со поседување или одгледување на канабис (со исклучок на други опијати) веднаш да се ослободат од затвор и да им се избрише криминалнотот досие.
  7. Поседувањето, одгледувањето и рекреативното користење на канабис да се декриминализира!
  8. За поседување на повеќе од 4 растенија едновремено, за поседување на повеќе од 5 грама сув цвет од канабис на јавно место во скриена форма или рекреативно користење на канабис на јавно место да се одговара прекршочно.

 

зелена алтернатива соопштение

Leave a Reply