Monday, 19 October 8342

Тито на гробот на Делчев

Јосип Броз Тито во 1978 година скоро цела минута стоеше со наведната глава пред гробот на Гоце Делчев во црквата “Свети Спас” во Скопје и потоа рече: Слава на херојот!

Јосип Броз Тито во 1969 година во Универзалната сала во Скопје, на прославата на АСНОМ, ја призна Внатрешната македонска револуционерна организација и континуитетот на борбата на македонскиот народ за своја слобода и државност од Илинденскиот период наваму.

Букефал Македонски
Симболиката на јајцето
Животот, смртта, љубовта и огревното дрво
Како Свети Никола доби име за меѓународна употреба
Писмо од Пиколомини до царот Леополд
Вселената, Ватикан и Луцифер
Населените места во Овче Поле (1900та година)
Има нешто чудно во твоите глинени очи - необични
Кога ќе се симнел змејот од дрвениот сплав, ќе се сместел во Овче Поле...
Дејвид Ајк во Србија: „Сè е поврзано со перцепцијата, а таа зависи од информациите“