Македонија и Египет

Македонските професори Аристотел Тентов и Паско Кузман имаа посета на Министерството за Антиквитети на Египет. За оваа нивна посета професорот Тентов даде изјави за неколку телевизии, ни пренесе радосни информации за возобновувањето на контактот помеѓу Македонската и Египетската наука. Нивната посета беше поддржана од македонската амбасада во Египет, а предавањето пред врвни светски научници од областите на египтологијата и демотиката беше посетено и од заменик амбасадорот на Албанија, по потекло Македонец. Предавањето го отворил нашиот амбасадор Миле Манолев. Паско Кузман претставил предавање за археологијата во Македонија, а Аристотел Тентов – Каменот од Розета, споменик на македонската писменост.

Аристотел Тентов: “…од сега ќе употребуваме Македонска варијанта на демотското писмо, по препорака на Египетските колеги.”

 

Зборови и изрази од КАМЕНОТ ОД РОЗЕТА

 

Голема вселенска сила
Интервју со Ристо Вртев и Горазд Чаповски
Библиското Откровение, Апокалипса од А до Ш
Панајот Зафиров - телохранителот на Тодор Александров
Змеова невеста
Мрачното време на транзицијата – 1993
Внуката на Овчеполскиот кнез Мише Развигоров првпат дојде во Штип
Манастирот на Света Марија Магдалена и црквата посветена на царското семејство Романови
Да сте живи и здрави и да живеете во мир и спокој, поздрав од редакцијата на ЛОЗА

1 Comment

Leave a Reply