Бакхи

Бакхите, или мајнадите – бесните и жестоки жени занесени од Дионис, му се предаваат на неговиот култ со жар, што понекогаш доведува до делириум и смрт. Нивните необични постапки се наречени оргијазми или мајнадизми. Некои сцени потсетуваат на познатите медицински описи на хистеријата. По многу црти, делириумот на Бакхите со грчевити и спазматични движења со извивање на телото наназад, со зафрлање и движење на тилот потсетува на невропатски, денес добро опишани болести и кои содржат чувство на деперсонализација, на обземеност на Јас од друга личност, што кај старите народи е точно ентузијазам, т.е. поседување…

...неодоливата моќ на тоа лудило, кое е како магично оружје…

Leave a Reply